Suroviny:
- 1 vejce
- 100 g másla
- 150 g hladké mouky
- 55 g moučkového cukru
- 45 g kafánka
- 1 vanilkový cukr
- ¼ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 150 g čokolády dle chuti, nalámané na kousky
Postup:
- V míse rozetřeme máslo s cukrem do hladké hmoty.
- Přimícháme vejce, následně mouku, sůl a jedlou sodu.
- Nakonec přisypeme kousky čokolády a vše promícháme.
- Předehřejeme troubu na 180° C.
- Vyložíme plech papírem na pečení a z těsta tvarujeme stejně velké kuličky o průměru cca 2,5cm, které klademe na plech v dostatečných rozestupech.
- Pečeme cca 4 minuty. Sušenky musí mít zlatavý okraj.
- Vyndáme plech z trouby a sušenky po chvíli přeneseme na mřížku, kde je necháme cca 5 minut ztuhnout. (Bezprostředně po vyndání z trouby jsou velmi měkké a mohou se zdát nedopečené, ale rychle ztuhnou.)
- Sušenky skladujeme v uzavřené nádobě.