Těsto:
- 90 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 140 g hladké mouky
- Špetka soli
Postup:
- Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky.
- Následně přisypte prosátou mouku se solí krátce prošlehejte, až se vše začne spojovat v těsto, rukama zpracujte v kompaktní hmotu. (Těsto lze připravit i den předem a uchovat zabalené ve folii v lednici.)
- Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Těsto vyválejte na potřebnou velikost a přeneste do formy, zarovnejte okraje.
- Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a nasypte luštěniny (na slepé pečení).
- Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až je těsto lehce do zlatova.
- Korpus nechte chladnout ve formě, teplotu trouby snižte na 150 stupňů.
- Připravte si tvarohovou náplň.
Tvarohová náplň:
- 400 g tučného tvarohu ve vaničce (lehce odkapaného)
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce, odděleně žloutky a bílky
- 1 lžička vanilkového cukru/extraktu
- 30 ml Kafánka
- 1 lžíce hladké mouky
Postup:
- Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky.
- Dobře promíchejte, případně lehce prošlehejte.
- Přidejte vanilku, Kafánka a mouku, zapracujte.
- Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh, který po částech vmíchejte do tvarohové směsi.
- Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečící papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů asi na 40 minut.
- Hotový koláč přendejte na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout.