fbpx

Tvarohový pie s kafánkem

Těsto:

  • 90 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 140 g hladké mouky
  • Špetka soli

 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky, pak připsypte prosátou mouku se solí krátce prošlehejte, až se vše začne spojovat v těsto, rukama zpracujte v kompaktní hmotu. Těsto lze připravit i den předem a uchovat zabalené ve folii v lednici.

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Těsto vyválejte na potřebnou velikost a přeneste do formy, zarovnejte okraje. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a nasypte luštěniny (na slepé pečení). Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až  je těsto lehce do zlatova. Korpus nechte chladnout ve formě, teplotu trouby snižte na 150 stupňů. Připravte si tvarohovou náplň.

 

Tvarohová náplň:

  • 400 g tučného tvarohu ve vaničce (lehce odkapaného)
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce, odděleně žloutky a bílky
  • 1 lžička vanilkového cukru/extraktu
  • 30 ml Kafánka
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky. Dobře promíchejte, případně lehce prošlehejte. Přidejte vanilku, kafánka a mouku, zapracujte. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh, který po částech vmíchejte do tvarohové směsi.

Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečící papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů asi na 40 minut. Hotový páj přendejte na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout.